Pitanje postavio(la): Viki Velickova, 04.11.2017.

Dobro vece doktor Sarovic, Ja sam Viki iz Skoplja-Makedonija. Moja mama je 65 godisna penzionerka,ima dijagnoza asma HOB- hronicno obstructivna bolest i osteoporoza i uzima terapija Za to. Ja bi htela saznati malo vise dali je Soko banja pravo mesto za nju, koji deo godine je najpovoljiji da ona doge tamo I kakva terapija je najbolja za nju. Mnogu hvala Svako dobro Viki Velickova


Poštovana Viki,

da bih Vam nešto više rekao potrebno je videti kakva je težina bolesti vaše majke, kao i da li postoje pridružena oboljenja. U svakom slučaju Sokobanja jeste idealna destinacija za obolele od astme, HOBP, emfizema pluća ....Po meni najbolje vreme boravaka  je u  mauj,junu, septembru i oktobru. Jedini problem može predtavljati sutuacija ukoliko vaša majka  ima alergiju na polen lipe i topole ( u tom lučaju septembar i oktobar ). Što se određivanja adekvatne terapije i programa lečenja tiče potrebno je pogledati medicinsku dokumentaciju i samu bolesnicu, ali morate imati u vidu da je optimalna dužina boravka minimum tri nedelje.

srdašan pozdrav dr Šarović

Dr Milovan Šarović

Pitanje postavio(la): silvia skenderovic, 04.11.2017.

moje postovanje doktore nazalost na mail niko ne odgovara mi bih isli u julu avgustu ali treba mi predracun zbog fondacije


Poštovana Silvia,

odgovor na vaše pitanje je napisan 27.10.2017.g.

 

srdačan pozdrav dr Šarovič

Dr Milovan Šarović

Pitanje postavio(la): silvia skenderovic, 27.10.2017.

moje postovanje mi smo iz subotice moj sin posa martin je operisan u zagrebu treba mu banjsko lecenje poslacu vam njegov otpust i sa kontrole skeniran nalaz njihova preporuka je mesec i po dana ja bih vas molila ako mozete da mi posaljete predracun za posa martina skenderovic silvia i skenderovic sasa pratnju unapred zahvalna majka posa martina silvia skenderovic mi zivimo iz decijeg i socialnog tude nege koji je sad prekinut zbog novog resenja


Poštovana ,

1. Potrebno je na osnovu medicinske dokumentacije videti kakva je vrsta oboljenja i koja vrsta operacijie je rađena, kako bi se ustanovilo koja vrsta banjskog lečenja  ili rehabilitacije je  potrebno vašem sinu.

2. O trošku RFZO deca se mogu lečiti sa overenim uputom iz vaše filijale , na dečjem odeljenju specijalne bolnice za  nespecifične bolesti pluća Sokograd, adresa  ul. Vojvode Mišića br. 48, tel. 018 830 124,018 830 144 , email: sokobolnica@mts.rs gde može biti pod kontrolom lekara pedijatara i pulmologa. 

U privatnom smeštaju nemate mogućnosti  za zdravstvenu kontrolu i nadzor vašeg deteta pa vam savetujem da kontaktirate pomenutu zdravstvenu ustanovu. Postoji mogućnost privatnog smeštaja a da rehabilitaciju i lečenje sprovedete u pomenutoj bolnici, ali odluka o tome zavisi od same dg. i težine bolesti, odnosno potrebe nadzora lekara nad detetom u toku boravka.

pozdrav dr Milovan Šarović

 

Dr Milovan Šarović

Pitanje postavio(la): Vojkan Nikodijević, 25.10.2017.

Da li se u Sokobanji leči rezistenta tuberkoloza?


Da, u specijalnoj bolnici za plućne bolesti i tbc na Ozrenu. Pacijenti se nalaze u izolovanom prostoru pod kontrolom zdravstvenih radnika bolnice. Zato nema nikakve opasnosti za okolinu, a sa druge strane takvom zdravstvenom politikom taj problem u našoj zemlji je postao minoran jer je broj bolesnika  sa reyistentnom tuberkulozom u srbiji desetkovan.

Dr Milovan Šarović