eSokobanja.rs


SPECIJALNA BOLNICA SOKOBANJA

Specijalna bolnica za nespecifične plućnje bolesti “Sokobanja” je naučno-nastavna baza pri Medicinskom fakultetu u Nišu koja već dugi niz decenija beleži značajne rezultate u lečenju plućnih bolesti, psihoneuroze I reumatskih oboljenja korišćenjem metoda prirodnog lečenja uz kombinaciju stručnog osoblja I savremene medicinske opreme. Pored ambulatnog lečenja bolnica za stacioniranje pacijenata  raspolaže sa 560 postelja u 5 objekta visoko stručno specijalizovanih za lečenje odraslih I dece. Specijalana bolnica “Sokobanja” prvenstveno se bavi lečenjem I ublažavanjem tegoba respiratornog sistema: hronične bolesti pluća, astma ,alergijska I inflamatorna oboljenja gornjih disajniha puteva,pneumonije I ostale infekcije pluća, bronchitis, akutna stanja respiratorne medicine, oboljenja plućne maramice, sarkoidoza, plućne fibroze , sindrom “sleep apnea”, hipoventlacioni sindromi, ali a I akutna I hronična kardiološka oboljenja, kao I lokomotorna,  koštano –zglobna I postraumatska stanja.
Poslednnjih godina osamrenjavanjem medicinske opreme bolnica postiže I značajne rezultate u pogledu dijagnostike I terapije:
1.    Plućna dijagnostika i terapija-kompletna  biohemijsko-hematološka. mikrobiološka labaoratorijska ispitivanja, kožna ispitivanja na inhalacione alergene, pulsna oksimetrija, spirometrija, telesna pletizmografija, ergospirometrija, ultrazvučni pregledi pluća, srca i gornjeg abdomena, bronhoskopija, pleuralne punkcije, drenaža, iglena biopsija pleure i perifernih lečenja pluća .
2.    Kardiološka dijagnostika: EKG, test opterećenja, holter EKG, holter arterijskog pritiska, EHO srca itd.
3.    Terapija kod koštano-zglobnih oboljenja i bolesti psihoneuroze, postraumatska stanja i neuromišićnih oboljenja kod dece I odraslih


Korišćenje prirodnih faktora u lečenju

Inhalacije- Lečenje inhalacijom u Sokobanji zasniva se na udisanju gasova, pare ili rasprsenih cestica radioaktivne vode u vazduhu. To se primenjuje iz dva razloga:
jer lekovite materije direktono dolaze i lepe se na zidove sluzokoze disajnih puteva – bronhija i alveola, a I brže dolaze do pluća nego kroz organe za verenje kada se pije voda ili kroz pore na kozi prilikom kupanja. Ovim putem jod dolazi do štitne žlezde, brom do nerava, sulfide do zglobova a radon do nadbubrežne I drugih žlezda, minerali potiskuju štetne materije iz organizma I one se odstranjuju u obliku sekreta, iskašljavanjem
Balneoterapija- Specijalana bolnica Sokobanja za metod balneoterapije poseduje bazene, kade sa vodom različitog mineralnog sastava koja povoljno deluje na mnogobrojna oboljenja I koristi se za uspešno lečenje istih.

Izvorište “Sonda park “ je temperature 43 stepena I bogata je sulfidima, kalcijumom , maghnezijumom, pripada grupi oligomineralnih voda. Voda je bistra prozračna, bez mirisa , sa bogata gasovima i koristi se u lečenju  reumatizma, sportskih povreda, lakših oblika povišenog krvnog pritiska, ginekološka oboljenja, stanja posle povreda, astme, bronhitisa, sinusitisa, respiratornih infekcija, alergija…
Park Baanjica” ima izvorište temperature vode 28,9 stepena celzijusa. Bogata je vodonik sulfatom , kalcijumom, magnezijumom, I pripada grupi hidrokarbonatno sulfidnozemnoalkalnim, hipotermanim i oligomineralnim vodama. Lečenje se obavlja kupanjem u adaptiranim kupatilima i bazenu i najčešće za oboljenja nervnog sistema.


Wellnes I spa program


U okviru  programa okrepljenja i oporavka organizma Specijalna bolnica je uključila  welnes i spa usluge i to: kupanje u turskom kupatilu u muškom i ženskom bazenu, korišćenje finske saune, biserne kupke, hidromasaže, manuelne masaže, bazen, kao i šetnnja na svežem vazduhu Stazom zdravlja.

 


Pripodno lečilište “Banjica”


Pripodno lečilište “Banjica” nalazi se 500 m od centra Sokobanji na veoma atraktivnoj lokaciji iznad parka “Banjica” I plaže “Župan”. “Banjica” raspolaže sa 270 ležajeva i 5 apartmana, fitness centrom, sportskim terenima, ambulantom i salom za seminare. Hotel ima i zdravstvenu službu koja stručno primenjuje prirodni lekoviti faktor u lečenju disajnih organa, lakših nervnih oboljenja i posledica stresa. Zahvaljujući prirodnom lekovitom faktoru (hipotermalna voda i gas radon), ali i medicinskom kadru i opremi, lečenje u ovom prirodnom lečilištu potpomaže živcima, koštano zglobnom sistemu i gornjim disajnim putevima, tj. hronični bronhitis, bronhijalna astma, hronična upala gornjih disajnih puteva, poremećaji periferne cirkulacije, oboljenja zglobova i vanzglobnih tkiva, psihoneuroze i neuroze .
Lečenje koštanozglobnog sistema u prirodnom lečilištu “Banjica” uključuje sledeće metode: kratkotalasnu dijatermiju dijadinamičnu struje,elektroforeza sa leko, magnet, galvanizacija, ultrasonoforeza,elektromagnetsko polje, soluks lampa, biotron lampa,krio terapija,paraffin, kinezi teapija, masaža ručna i podvodna, dok se kod plućnih bolesti primenjuju spirometrija, inhalacije, drenaža bronhija, inhalacije lekovima I vežbe disanja, kod oboljenja periherne cirkulacije I nervnog sistema koristi se metoda hidro terapije.
Obzirom na sve pogodnosti koje “Banjica” poseduje paredstavlja idealno mesto za oporavak  organizma, ali I lečenje osoba koje ne žele da imaju osećaj da su u bolničkoj postelji. Pored osoba sa hroničnim bolestima ovo prirodno lečilište posećuju I turisti, uključeno je u program nastave u prirodi I programima pripreme sportistaSpecijalna bolnica za očne i  plućne bolesti OZREN

Bolnica je počela sa radom davne 1935.godine, a od 1941. postaje Državno lečilište za plućne oblike tuberkuloze.  Od svog osnivanja pa do danas bolnica se usavršavala I kadrovski I opremom I aparatima , tako da  su otvorena nova odeljenja I službi za  dijagnostiku  i lečenje kako tuberkuloze tako i ostalih plućnih bolesti. U oviru bolnice danas postoje služba za tuberkolozu, služba za nespecifične plućne bolesti, odeljenje za očne bolesti, interno odeljenje, I služba za laboratorijsku dijagnostiku.Bolnica danas raspolaže sa 280 postelja , a godišnje primi preko 2500 pacijenata, pa se može pohvaliti sa osam decenija uspešnog  rada. Zbog toga mnogi ovu bolnicu nazivaju spasonosnom, a razlog su hiljade I hiljade pacijenata čak I sa veoma teškim oblicima plućnih bolesti koji su upravo ovde uz pomoć medicinskog osoblja I prirode uspeli da poboljšaju svoje zdravstveno stanje. Pored stručnih kadrova I priroda je ta koja potpomaže u lečenju bolesnika. Bolnica je smeštena na 650m nadmorske visine, ušuškana je uz planinu Ozren I ima idealnu klimu koja povoljno deluje na respiratorni sistem. Naime ruža vetrova, nezagađeni vazduh, najidealnija koncentracija pozitivnih I negativnih jona , četinari planinu Ozren svrstavaju u jedinstveno mesto na svetu gde možete da oplemenite svoj a pluća, pa se neretko u parku ispred bolnice sreću porodice sa decom, mladi i stari.